Voor de consument zijn er drie manieren om met Bancontact te betalen:

1. Mobiel apparaat met app
Stel: je winkelt online op je smartphone. Zodra je Bancontact als betaalmethode selecteert, wordt de app geopend waarna je met je pincode de transactie voltooit.

2. Apparaat + mobiel apparaat met app
Stel: je winkelt online op je laptop. Zodra je Bancontact als betaalmethode selecteert, wordt er een QR-code getoond. Deze code scan je met de Bancontact-app op je smartphone of tablet, waarna je met je pincode de transactie voltooit.

3. Apparaat + kaartlezer
Stel: je winkelt online op je laptop. Zodra je Bancontact als betaalmethode selecteert, vul je je kaartgegevens in. Je gaat nu naar je vertrouwde internetbankieromgeving. Je steekt je Bancontactkaart in de kaartlezer, vult de corresponderende gegevens online in en je voltooit de transactie.