Het is mogelijk om de Mollie API te gebruiken om betalingen te verwerken in apps voor bijvoorbeeld telefoons en tablets met iOS of Android.

Aanmaken van een betaling

Wanneer de klant iets wil afrekenen, zal je eerst verbinding moeten maken met je eigen server – bijvoorbeeld de server van de website die bij de app hoort. De server heeft de API-key en verbindt daarmee naar de Mollie API om een betaling aan te maken.

Voor de duidelijkheid: je kunt je API-key niet in de broncode van je app opslaan. De app wordt immers op het apparaat van de klant geïnstalleerd. Dit is daarom geen veilige plek voor de Mollie API-key.

Na het aanmaken van de betaling ontvangt jouw server van Mollie een paymentUrl. De server geeft deze URL terug aan de app, die op zijn beurt de gebruiker doorstuurt naar de browser van het apparaat om de betaling bij Mollie te starten.

Na betaling de gebruiker terugsturen naar je app

Middels een zogenaamde URI-scheme kan je zorgen dat de app weer geopend wordt als de betaling is afgerond. Zie het volgende artikel voor het opzetten van een eigen URI-scheme: Hoe kan ik na een betaling de gebruiker terugsturen naar mijn app?

Doorgeven van de betaalstatus

Als de betaalstatus wijzigt – bijvoorbeeld als de betaling slaagt – wordt door Mollie je server aangeroepen (de zogenaamde ‘webhook’ die je hebt ingesteld bij het aanmaken van de betaling). Vanaf de webhook kan je de bestelling vervolgens weer verwerken. Op dit punt kan je met behulp van een pushnotificatie je app op de hoogte brengen van de wijziging in de status van de betaling. Je app kan dan aan je klant laten zien dat de betaling is verwerkt, of hier op handelen door een vervolgproces in gang te zetten (bijvoorbeeld het vrijgeven van credits of het reserveren van het bepaald product).