Wat is het?

iDEAL is de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Betalingen zijn mogelijk via de 10 grote banken van Nederland: ABN AMRO, ASN Bank, Bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS Bank, Triodos Bank en van Lanschot.

De betaalmethode is gebaseerd op een overboeking, maar dan staat het bedrag en het rekeningnummer van de begunstigde al vooraf ingevuld. Een voordeel van iDEAL is dat de betaling gegarandeerd is: de klant kan deze dus niet meer terugdraaien.

Hoe werkt het?

Nadat de consument iDEAL heeft gekozen als betaalwijze, selecteert hij zijn eigen bank. De daadwerkelijke betaling vindt daarna plaats in de vertrouwde omgeving van de website van de bank. De banken gebruiken verschillende methodes om de betaling te verifiëren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een TAN-code via SMS, een QR code in de app of een e.dentifier. De betaling wordt vervolgens direct verwerkt. Als verkoper ben je binnen een kwartier op de hoogte van de status van de betaling.

Je kunt onze betaalmethodes op verschillende manieren integreren op je website. Zo kan je de klant al op jouw website laten kiezen met welke betaalmethode hij wil betalen. In dit geval kiest de klant dus al op de website voor iDEAL en selecteert zijn/haar bank. De klant wordt vervolgens doorgestuurd naar de beveiligde online omgeving (internetbankieren) van de bank en verricht daar de betaling.

Een andere mogelijkheid is dat de keuze voor de betaalmethode niet op de website wordt gemaakt, maar op ons betaalscherm. Dit ziet er als volgt uit:

De klant klikt op iDEAL en wordt doorgestuurd naar het volgende scherm, waar hij zijn bank selecteert. De klant wordt doorgestuurd naar de bankomgeving om de betaling te verrichten.

Hoe de betaalmethodes ook zijn geïntegreerd, de klant heeft 15 minuten om de betaling te voldoen. Na deze 15 minuten is de status van de betaling direct bekend en koppelen wij deze terug naar jouw website, zodat een bestelling bijvoorbeeld op "betaald" komt te staan. Je kunt de transactie bovendien direct terugvinden in je Mollie-account.