Een (SEPA) overboeking is de meest standaard manier van betalen. Iedereen met toegang tot internetbankieren heeft de mogelijkheid om op deze wijze te betalen.

Hoe werkt het?

Als een consument kiest voor overboeking, krijgt hij een scherm te zien met een betaalverzoek met een uniek betalingskenmerk. De consument kan vervolgens direct inloggen in zijn eigen vertrouwde bankomgeving om het bedrag over te maken, of hij kan ervoor kiezen om het verzoek eerst naar zijn e-mail te sturen en het later over te maken. Kiest de consument voor de e-mail, dan kan hij hier alsnog kiezen voor het betalen via een andere betaalmethode die is geactiveerd in je webshop.

Zodra de betaling is geslaagd ontvang je een terugkoppeling van Mollie (via de API en/of per e-mail en SMS). Zo hoef je dus niet je eigen bankrekening in de gaten te houden. Klopt de transactie niet? Dan stort Mollie deze automatisch weer terug.

Let op: Indien de consument tijdens het overboeken kiest voor 'wereldoverboeking' in plaats van SEPA-overboeking, dan rekent de bank extra kosten die van het overgemaakte bedrag worden getrokken. Hierdoor zal het bedrag niet meer overeenkomen met wat jij dient te ontvangen, waardoor er geen match voor de transactie gevonden kan worden. Het is daarom belangrijk dat de consument kiest voor SEPA-overboeking. Daarnaast is het belangrijk dat de consument het juiste betalingskenmerk invult. Gebeurt dit niet, dan zal er geen match voor de transactie gevonden kunnen worden en is dus onduidelijk voor wie het geld bestemd is. Het geld wordt wordt dan automatisch teruggestort naar de consument.

QR-code

Het overnemen van het juiste kenmerk en rekeningnummer is natuurlijk wel wat foutgevoelig. Er is daarom ook een mogelijkheid om simpelweg een QR-code in te scannen en op deze manier te betalen. Heeft jouw consument een rekening bij de ING of bunq en beschikt hij over de app van zijn bank? Dan kan hij de overboeking uitvoeren door de QR-code in te scannen.